Julkaistu , julkaisija

Auringon UV-säteet, aurinkovoiteet ja rusketus

Auringon UV-säteet, aurinkovoiteet ja rusketus

UV-säteily

Auringon UV eli ultraviolettisäteilyltä on hyvä suojautua, kun UV-säteilyn voimakkuutta kuvaava UV-indeksi on 3 tai enemmän. Pääkeinot suojautumiseen ovat varjoon hakeutuminen ja suojaava vaatetus, joita täydennetään aurinkosuojavoiteilla. Aurinkolaseja ja hattua käyttämällä saa suojattua silmät hyvin UV-säteilyltä.

Maan ympärillä oleva otsonikerros estää kokonaan UVC -säteilyn pääsyn ilmakehään, mutta pieni määrä UVB:tä -ja suurempi määrä UVA -säteilyä pääsee vaikuttamaan ihollemme. Pieni määrä UV-säteilyä onkin tärkeä saada, jotta ihomme pystyy tuottamaan D-vitamiinia, mutta suuremmat määrät voivat olla hyvin haitallisia. UVA-säteily tunkeutuu syvemmälle ihoomme ja vaikuttaa eniten ihon tummenemiseen. Se aiheuttaa DNA-vahinkoja ja myötävaikuttaa näin ihosyöpien syntyyn. UVB-säteily ei rusketa, vaikka se onkin syypää ihon palamiseen.

 

Aurinkovoiteet

Suurin osa aurinkovoiteista sisältää sekä UVA että UVB-suodattimet, joiden avulla saa parhaan suojan aurinkoa vastaan. Suojavoiteetkaan eivät kuitenkaan estä kokonaan soluvaurioita, joten niiden verukkeella ei voi lisätä auringossa oleskelun aikaa. Aurinkovoiteet hidastavat hieman ruskettumista, mutta suojaavat vaurioilta.

Suojavoiteissa voidaan käyttää kemiallisia tai fysikaalisia suoja-aineita: kemialliset aineet imevät UV-säteet, jotka vapautuva lämpönä iholle ja fysikaaliset suojat heijastavat UV-säteet iholta pois. Aurinkovoiteet ovat usein vedenkestäviä, joten ne kannattaa pestä pois öljypohjaisen puhdistusaineen avulla. Suojakertoimet kannattaa valita yksilöllisesti:

  • SPF 25 tai alle eli keskitason ja matalan suojan aineet tummalle iholle, joka palaa hyvin harvoin ja ruskettuu helposti
  • SPF 30 eli korkea suojakerroin niille, jotka ruskettuvat, mutta myös palavat joskus, tai iholle, joka on hieman tottunut aurinkoon
  • SPF 50 eli erittäin korkea suojakerroin niille, jotka ruskettuvat huonosti ja palavat helposti tai hyvin vaalealle ja herkälle iholle

Lasten suojaaminen auringolta on erityisen tärkeää ja jo vaatetuksella saadaan suojattua helpoiten palavat alueet eli olkapäät, niska, käsivarret ja korvanlehdet. Verkkoapteekista löytyy juuri lapsille suunnattuja suojavoiteita! Katso seuraavien tuotemerkkien valikoimat auringonottoon tarkoitetuista tuotteista seuraavista linkeistä!

 

ACO SUN®

Vichy CS®

LRP Anthelios & Posthelios®

 

Aftersun-tuotteet

Auringolle altistuminen kuivattaa ihoa, niin kuin esimerkiksi kloorivesikin. Aftersun -tuotteet rauhoittavat ja viilentävät ärtynyttä ja stressaantunutta ihoa auringonoton jälkeen. Auringonoton jälkeinen tuote on myös kätevä tapa syventää rusketusta ja pidentää sen kestoa. Hieno ja tasainen rusketus syntyy, kun iho suojataan aurinkovoiteella auringossa oleskelun ajan ja sen jälkeen hoidetaan rusketusta after sun -tuotteella.


Tämä viesti on suljettu. Siihen ei voi enää lisätä kommentteja.