Näytä nykyinen sisältö RSS-syötteenä

Terveysvinkit


Julkaistu , julkaisija

Varsiluomi

Mikä ihmeen varsiluomi?

Useimmille tuntematon vaiva on yleinen varsinkin keski-iässä

Varsiluomet ovat erittäin yleisiä erityisesti kasvojen, kaulan, kainaloiden ja rintojen alueelle kehittyviä ihonvärisiä ihokielekkeitä. Tiestikö, että häiritsevät varsiluomet voi poistaa myös itse apteekista saatavalla laitteella?

Varsiluomien poistaminen onnistuu nyt myös kotona.

Varsiluomia (englanniksi skin tags) esiintyy lähes joka toisella aikuisella ja ne ovat yhtä yleisiä sekä miehillä että naisilla. Eniten niitä ilmenee keski-ikäisillä ja sen ylittäneillä, mutta varsiluomia voi kehittyä kaikenikäisille. Ne ovat siis yleisiä ja voivat olla kosmeettisesti häiritseviä, mutta yleensä vaarattomia ja hyvänlaatuisia.

Varsiluomi on pehmeä fibrooma, joka on helposti liikuteltavissa oleva ihokieleke. Se näyttää muhkuralta, joka on kiinni ihossa kapealla varrella. Varsiluomien koko vaihtelee, osa pysyy pieninä halkaisijaltaan 1-5 millimetrin kokoisina, mutta osa voi jatkaa kasvuaan jopa kahden senttimetrin kokoiseksi.

Varsiluomia ilmenee kaikkialla kehossa, mutta yleisimpiä ne ovat ihoalueilla, joissa iho taittuu tai poimuttuu, kuten kasvojen, kaulan, kainaloiden ja rintojen alueella.

Ikääntymisen lisäksi myös ylipaino, korkea kolesteroli ja verenpaine sekä aikuistyypin diabetes edistävät niiden kehittymistä. Varsiluomia ei yleensä esiinny lapsilla ja teini-ikäisillä, mutta ylipainon yleistyessä, myös nuoruusiän varsiluomet ovat yleistyneet. Lasten varsiluomet on hyvä tutkituttaa lääkärillä, eikä niitä tule hoitaa itse.

Yleisiä hankaukselle alttiilla ihoalueilla

Varsiluomet syntyvät kun iho menettää kimmoisuuttaan, jolloin ihonalaiset verisuonet ja kollageeni muodostavat muhkuran eli varsiluomen. Erityisesti niitä syntyy ihoalueille, jotka ovat alttiita hankaukselle. Varsiluomien syntyä voikin verrata siihen, miten neule nyppyyntyy käytössä.

Varsiluomet ovat kivuttomia, mutta ne voivat vaivata, jos ne hankautuvat vaatteisiin tai jäävät kiinni koruihin. Joskus varsiluomi rikkoutuu toistuvasti ihokarvojen ajon yhteydessä. Tällaisissa tapauksissa voidaan harkita varsiluomen poistoa.

Jos olet epävarma, onko ihomuutoksesi varsiluomi, ota yhteyttä lääkäriin.

SyylEnd Skin tags mahdollistaa varsiluomien kotihoidon

SyylEnd Skin tags on kotona käytettävä jäädytyslaite. Sen toiminta perustuu typpioksiduuliin, joka on erittäin kylmä kaasu.

Tuote on tarkoitettu yli 18-vuotiaille varsiluomien poistoon, kun varsiluomi on:

- Pieni, pehmeä ihokieleke, joka on kiinni ympäröivässä ihossa kapealla varrella

- Samanvärinen kuin sitä ympäröivä iho

- Kooltaan 2-5 mm

- Kivuton ja helposti liikuteltava

- Sijaitsee niskassa, kaulassa, rintakehällä, kainalossa tai käsivarren sisäpuolella

SyylEnd Skin tags on CE-merkitty lääkinnällinen laite.

Lue käyttöohje tarkasti ennen tuotteen käyttöä!

Lue lisää syylend.fi

Lähteet:

1. Pandey, A., Sonthalia, S. Skin tags. In: StatPearls Publishing; 2022. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547724/. Viitattu 19.1.2023.

2. Syed S.Y., Lipoff J.B., Chatterjee K. Acrochordon. StatPearls. Päivitetty 8.8.2022. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448169/. Viitattu 19.1.2023.

3. Chiritescu E, Maloney ME. Acrochordons as a presenting sign of nevoid basal cell carcinoma syndrome. J Am Acad Dermatol. 2001;44(5):789-94. Viitattu 19.1.2023.

END-2023-0011 1/2023

Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Kondomin käytön hyödyt turvallisemman seksin kannalta

Lue koko viesti: Kondomin käytön hyödyt turvallisemman seksin kannalta

Kondomit ovat yksi tehokkaimmista ehkäisymenetelmistä, ja ne voivat auttaa suojautumaan sukupuoliteitse tarttuvilta taudeilta. Kondomin käyttö on tärkeä osa turvallisempaa seksiä, sillä se vähentää sekä raskauden että sukupuolitautien riskiä. Seuraavaksi käymme läpi joitakin etuja, joita kondomien käyttäminen tuo mukanaan:

1. Suojaa raskaudelta: Kondomit ovat yksi luotettavimmista saatavilla olevista ehkäisykeinoista. Oikein käytettynä ne voivat estää raskauden jopa 98-prosenttisesti. Tämän vuoksi ne ovat erinomainen valinta pariskunnille, jotka haluavat välttää ei-toivottuja raskauksia, tai niille, jotka eivät ole vielä valmiita perustamaan perhettä.

2. Suojaa sukupuolitaudeilta: Kondomit suojaavat monilta erilaisilta sukupuolitaudeilta, kuten HIV/aidsilta, klamydialta, tippurilta, kupalta ja sukupuolielinten herpekseltä. Kondomien käyttäminen seksuaalisen kanssakäymisen aikana on yksi parhaista tavoista vähentää riskiäsi saada sukupuolitauti kumppaniltasi tai kumppaneiltasi.

3. Helppo käyttää: Kondomit ovat helppokäyttöisiä, eikä niiden oikeaoppinen käyttö vaadi eritystä taitoa.

4. Pienet kustannukset: Kondomit ovat suhteellisen edullisia verrattuna muihin ehkäisymuotoihin, kuten. Ne eivät myöskään vaadi reseptiä tai lääkärissä käyntiä – voit ostaa kondomeja suoraan esimerkiksi Verkkoapteekin kautta.

5. Laajasti saatavilla: Kondomeja löytyy monista paikoista – apteekeista, supermarketeista, verkkokaupoista ja jopa automaateista joissakin julkisissa vessoissa! Tämän vuoksi ne ovat hyvin saatavilla kaikille, jotka etsivät suojaa raskautta tai sukupuolitauteja vastaan. Verkkoapteekin Durexin kondomivalikoiman löydät täältä.

Kaiken kaikkiaan kondomien käyttö tarjoaa lukuisia etuja turvallisemman seksin harrastamisessa - ei-toivotuilta raskauksilta ja sukupuolitaudeilta suojaamisesta niiden korkean tehokkuuden ansiosta aina niiden alhaisiin kustannuksiin ja laajaan saatavuuteen asti! Seuraavan kerran, kun harrastat seksiä jonkun toisen kanssa - varmista, että suojaudut aina käyttämällä kondomia!

Miten valita sopiva kondomi?

Oikean kondomin valitseminen voi olla jännittävä kokemus, varsinkin niille, jotka ovat ostamassa kondomia ensimmäistä kertaa. Markkinoilla on niin paljon erilaisia kondomeja, että voi olla vaikea tietää, mikä niistä on paras sinulle ja kumppanillesi. Onneksi on olemassa muutama avaintekijä, jotka voivat helpottaa tätä päätöstä.

Ensimmäinen asia, joka kannattaa ottaa huomioon kondomin valinnassa, on koko. Väärän kokoinen kondomi voi aiheuttaa epämukavuutta ja jopa rikkoutua käytön aikana, joten on tärkeää valita oikean kokoinen kondomi. Useimmat kondomit ovat vakiokokoisia, ja niiden pitäisi sopia useimmille ihmisille, mutta jos sinulla tai kumppanillasi on keskimääräistä suurempi penis, kannattaa ehkä etsiä kokoja "large" tai "extra-large". Jos et ole varma, mikä koko sopii sinulle parhaiten, keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa, joka voi auttaa määrittämään oikean koon sinulle ja kumppanillesi.

Seuraava huomioon otettava tekijä kondomin valinnassa on materiaali. Lateksikondomit ovat yleisin kondomityyppi, ja ne suojaavat hyvin raskaudelta ja sukupuoliteitse tarttuvilta taudeilta. Joillakin ihmisillä voi kuitenkin olla allergiaa tai herkkyyttä lateksille, joten muut kuin lateksiset vaihtoehdot, kuten polyuretaani- tai polyisopreenikondomit, voivat sopia heille paremmin. Lisäksi jotkut tuotemerkit tarjoavat vegaaniystävällisiä vaihtoehtoja, jotka on valmistettu kasvipohjaisista materiaaleista, kuten nitriilistä tai polyeteenihartsista, jotka ovat yhtä tehokkaita sukupuolitautien ja raskauden ehkäisyssä kuin lateksikondomit, mutta ilman mahdollisia allergisia reaktioita.

Viimeiseksi, hyvin tärkeä tekijä kondomin valinnassa on voitelu. Useimmat kondomit toimitetaan valmiiksi voideltuina joko vesi- tai silikonivoiteella, mutta jos lisävoitelua tarvitaan, kannattaa etsiä kondomeja, joihin on lisätty ylimääräistä voiteluainetta vähentämään kitkaa yhdynnän aikana ja lisäämään nautintoa. Lisäksi saatavilla on myös maustettuja liukuvoiteita, jotka voivat lisätä hauskuutta seksileikkiin!

Lopulta oikean kondomin valinta riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä ja kumppanien välisestä mukavuustasosta. Markkinoilla on nykyään niin paljon erilaisia kondomeja, että on tärkeää tutkia eri vaihtoehtoja, jotta saat selville, mikä kondomi sopii parhaiten sinulle ja kumppanillesi! Katso Verkkoapteekin Durex-kondomivalikoima täältä.

Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Selätä raudanpuute

Lue koko viesti: Selätä raudanpuute

Aina väsyttää, iho on kalpea, päätä särkee, henki on ahtaalla, syke korkealla ja kynnet hauraat tai hiuksia lähtee. Nämä kaikki ovat raudanpuutteen tavallisia oireita. Raudanpuute vaivaa erityisesti hedelmällisessä iässä olevia naisia, mutta siitä voivat kärsiä niin lapset kuin miehetkin. Miehillä raudanpuute liittyy usein suolistoverenvuotoon. Rankka kestävyysurheilu ja kasvissyönti lisäävät raudanpuutteen riskiä. Koska oireet ovat yleisluontoisia ja voivat sopia muihinkin sairauksiin, tulee raudanpuute aina todeta verikokeilla (pieni verenkuva, ferritiini, transferriini, hemoglobiini).

Lapsilla nopea kasvu voi aiheuttaa raudanpuutetta jo pikkulapsiaikana ja teini-iässä. Jos äiti on ollut raskauden viimeisellä kolmanneksella vakavasti raudanpuutteinen, eivät lapsen rautavarastot kehity normaalisti. Lapsen raudanpuute voi johtua myös niukasta ruokavaliosta tai harvemmissa tapauksissa raudan huonosta imeytymisestä esimerkiksi suoliston tulehduksellisten sairauksien tai keliakian takia.

Raudanpuute hoidetaan ruokavaliomuutoksilla ja tarvittaessa suun kautta otettavalla rautalisällä. Myös raudanpuutteen taustalla oleva liiallinen verenmenetys, kuten runsaat kuukautiset, on hoidettava.

Uuden sukupolven rautavalmiste SiderAL® sisältää sukrosomiaalista rautaa (Sucrosomial® Iron), jossa rauta on suljettu vatsahappoja kestävän Sucrosome®n sisälle. Poikkeuksellisen rakenteensa vuoksi sukrosomiaalinen rauta imeytyy tehokkaasti koko ohutsuolen matkalta, eikä vapaa rauta ärsytä limakalvoja.

Sukrosomiaalinen rauta minimoi raudalle tyypilliset haittavaikutukset, eikä ruokailua tarvitse rajoittaa. SiderAL® on tarkoitettu henkilöille, joilla raudan saanti ruokavaliosta on vähäistä tai raudan tarve on lisääntynyt.

• Ainutlaatuinen imeytymismekanismi

• Ei raudalle tyypillisiä haittavaikutuksia

• Ei rajoitteita ruokailun tai ottoajankohdan kanssa

SiderAL® FORTE Sucrosomial® Iron 30 mg, C-vitamiini

SiderAL® JUNIOR Suussa sulava kolanmakuinen jauhe Sucrosomial® Iron 14 mg, C-vitamiini

SiderAL® Folic Suussa sulava sitruunanmakuinen jauhe Erityisesti naisille suunniteltu rautalisä Sucrosomial® Iron 30 mg, foolihappo, B6-, B12-, D3- ja C-vitamiini.

Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Reseptillä vai ilman

Lue koko viesti: Reseptillä vai ilman

Mitä eroa on itsehoitolääkkeellä ja reseptilääkkeellä?

Osa apteekin lääkkeistä on reseptilääkkeitä ja osa itsehoitolääkkeitä. Reseptilääkkeiden ostamiseen tarvitaan aina lääkärin kirjoittama resepti. Lääke on reseptilääke esimerkiksi silloin, kun      sairaus, jota sillä hoidetaan, vaatii lääkärin tekemän diagnoosin tai lääkehoidon onnistuminen vaatii tarkempaa seurantaa. Reseptilääkkeiden annostelu arvioidaan lääkärin toimesta yksilöllisesti ja toisen omia reseptilääkkeitä ei tule käyttää – reseptilääkkeet ovat henkilökohtaisia.

Apteekin itsehoitolääkkeet ovat ostettavissa ilman reseptiä. Itsehoitolääkkeitä yhdistää se, että niillä hoidetaan lieviä ja lyhytaikaisia oireita, jotka eivät vaadi lääkärin tapaamista. Lääkkeeltä edellytetään yleensä runsasta käyttökokemusta reseptilääkkeenä ennen kuin se voidaan hyväksyä itsehoitoon.

Itsehoitolääkkeiden valikoima on nykyään apteekissa varsin laaja ja ilman reseptiä on ostettavissa mm. eräitä kipu- ja kuumelääkkeitä, allergialääkkeitä, yskänlääkkeitä, närästyslääkkeitä, sieni-infektiolääkkeitä, ummetuslääkkeitä, ripulilääkkeitä, laihdutuslääkkeitä ja jälkiehkäisyvalmisteita.

Itsehoitolääkkeetkin voivat aiheuttaa vakavia yhteisvaikutuksia muun lääkityksen kanssa ja johtaa ongelmiin yliannosteltuna. Itsehoitolääkkeillä voi olla myös käytön esteitä tiettyjen perussairauksien kanssa ja näiden seikkojen vuoksi niiden turvallinen käyttö on syytä varmistaa apteekin ammattilaiselta.

Neuvon kysyminen apteekissa on erityisen tärkeää seuraavissa tilanteissa:

  • Lääkkeen käyttäjällä on pitkäaikaissairauksia.
  • Lääkkeen käyttäjällä on pitkäaikaislääkityksiä
  • Lääkkeen käyttäjä on raskaana tai imettää.
  • Lääkkeen käyttäjä on hyvin nuori tai iäkäs.

Turvallisen lääkehoidon varmistamiseksi on syytä kertoa apteekissa ja lääkärille kaikista käytössä olevista itsehoitolääkkeistä.

Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Ärsyttävä yskä

Lue koko viesti: Ärsyttävä yskä

Yskä on todella yleinen vaiva ja sitä esiintyy melkein jokaisella vuosittain. Monissa tapauksissa se liittyy ylähengitystieinfektioon, kuten esimerkiksi flunssaan. Yskiminen itsessään ei ole sairaus, vaan fysiologinen reaktio. Yskimisellä on ihmisen selviytymisen kannalta kriittinen merkitys ja sen avulla puhdistamme hengitystiemme ja poistamme sieltä vieraita partikkeleja.

Keston perusteella yskä voidaan luokitella lyhytkestoiseksi tai pitkittyneeksi. Yskä on akuuttia, kun se helpottaa kolmessa viikossa. Pitkittyneestä yskästä puhutaan, kun yskä on kestänyt yli 3 viikkoa. Pitkittyneen eli yli 3 viikkoa kestävän yskän syy on aina selvitettävä, koska pitkittyneen yskän taustalla voi olla jokin henkeä uhkaava sairaus (esim. keuhkosyöpä, tuberkuloosi tai arpeuttavan keuhkokudossairaus). Pitkittyneen yskän taustalla voi olla myös pitkittynyt nuha, astma tai refluksitauti.

Suurin osa yskistä ei tarvitse erityistä hoitoa ja oireilu helpottaa itsestään. Yskää voi helpottaa mm. yskänlääkkeillä, höyryhengityksellä, hunajalla, kosteuttamalla huoneilmaa tai juomalla nesteitä. Apteekin yskänlääkkeet voidaan jakaa limaa irrottaviin ja yskänärsytystä hillitseviin lääkkeisiin. Limaa irrottava lääke ohentaa sitkeää limaa ja helpottaa sen irtoamista, mutta ei vähennä varsinaista yskimistä. Yskänärsytystä hillitsevä lääke tehoaa kuivaan yskään, joka johtuu kutinasta kurkussa ja nielussa. Astmaatikoille ei yskänlääkkeitä suositella, vaan astmaan liittyvä yskä tulee hoitaa tehostamalla astman hoitavien lääkkeiden annostelua.

Jos yskään liittyy ns. punalippuoireita, kuten verisiä ysköksiä, kipua rintakehässä tai hengenahdistusta, on syytä hakeutua aina mahdollisimman nopeasti lääkärin vastaanotolle. Lääkäriin kannattaa mennä myös silloin, kun yskään liittyy muutamaa päivää pidempään laihtumista, nielemisvaikutuksia tai pitkittynyttä lämpöilyä. Yskä on yleisin oire, minkä vuoksi hakeudutaan lääkäriin. Tärkeintä on seurata hälyttäviä oireita jo lyhytkestoisessa yskässä ja pitkittyneessä yskässä tulee tehdä tarvittavat tutkimukset vakavien sairauksien poissulkemiseksi.

 

Lähteet:

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00102

https://www.duodecimlehti.fi/duo11848

https://www.kaypahoito.fi/khp00003

Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Apua allergiaan

Lue koko viesti: Apua allergiaan

Keväisin alkava siitepölykausi koskettaa monia suomalaisia. Keväällä ilmaantuu ensimmäiseksi lepän ja pähkinäpensaiden siitepölyä ja myöhemmin kesällä nousee koivun ja heinien siitepölymäärät. Viimeisimpänä ilmaantuva pujon siitepöly voi jatkua loppusyksyyn saakka. Maan sisälläkin on eroja siitepölymäärissä ja eteläisemmässä Suomessa siitepölyn määrä nousee aiemmin kuin pohjoisemmassa Suomessa. Siitepölymääriä on helppo seurata siitepölytiedotteiden avulla ja siten ajoittaa lääkityksen aloitus oikea-aikaisesti. Allergian saa parhaiten kuriin lääkityksellä, kun se aloitetaan hieman ennen siitepölykauden alkua.

Tyypillisimpiä siitepölyallergian oireita ovat nenän tukkoisuus ja vuotaminen sekä aivastelu ja silmien kirvely ja vetistely. Onneksi apteekin itsehoitopuolella on runsaasti erilaisia allergialääkkeitä saatavilla helposti ilman lääkärin reseptiä. Karkeasti ottaen allergialääkkeet voidaan jakaa suun kautta otettaviin antihistamiineihin, allergianenäsumutteisiin ja allergiasilmätippoihin. Valmisteiden välillä on paljon eroja ja asiakas voi helposti hämmentyä oikeaa lääkitystä valitessaan – Onneksi apteekin farmaseuttinen henkilökunta voi auttaa valinnassa.

Nykyisissä hoitosuosituksissa suositellaan ensisijaisesti paikallishoitovalmisteita (silmätipat silmäoireisiin ja nenäsuihkeet nenäoireisiin) oireiden lievittämiseen ja niiden tehoa voi täydentää suun kautta otettavilla antihistamiineilla. Lievissä oireissa voi tosin joskus pelkkä suun kautta otettava antihistamiini riittää.

Suun kautta otettavia antihistamiineja on useita erilaisia. Antihistamiinivalmisteita löytyy tabletteja, suussa hajoavia imeskelytabletteja sekä tippamuotoja. Ilman reseptiä myytävissä itsehoidon allergialääkkeissä vaikuttavana aineena on joko setiritsiini, levosetiritsiini, loratadiini, desloratadiini, feksofenadiini, akrivastiini tai ebastiini. Valmisteilla voi olla yksilöllisiä eroja tehossa ja haittavaikutuksissa.

Allergiseen nuhaan ja siihen liittyvän nenän vuotamisen ja tukkoisuuden hoitoon suositellaan ensisijaisesti kortisonia sisältäviä nenäsumutteita. Kortisonisumutteet vähentävät nenän limakalvojen turvotusta, tulehdusta sekä ärsytystä ja niitä on monia erilaisia vaikuttavia aineita (beklometasoni, mometasoni, flutikasoni ja triamsinoloni) saatavilla apteekin allergiahyllystä. Lisäksi nenäsumutteena on saatavilla paikallisia antihistamiinisumutteita ja muita valmisteita.

Allergisia silmäoireita suositellaan hoidettavaksi ensisijaisesti allergiasilmätipoilla. Allergiasilmätippoja käytetään vuotaviin, punottaviin ja ärtyneisiin silmiin. Tehokkaimmin oireisiin auttaa yleensä antihistamiinisilmätipat, mutta saatavilla on myös natriumkromoglikaattitippoja. Jälkimmäisten etuna on se, että niistä saadaan apua myös kuivasilmäisyyteen ja siitä aiheutuviin oireisiin.

Älä turhaan kärsi allergiaoireista ja helpota vointiasi apteekin itsehoitolääkkeillä. Neuvomme mielellämme juuri sinulle sopivan allergialääkkeen valinnassa.

Lue koko viesti