Intiimi

INTIIMI

 

Kutiseeko? Kirveleekö? Intiimialueen kutina ja ärsytys voi johtua useasta eri syystä. Usein taustalla on anaerobisten bakteerien aiheuttama tulehdus, eli bakteerivaginoosi tai hiivatulehdus. Oireet voivat johtua myös hyvin limakalvojen kuivuudesta. Kaikkia edellämainittuja voi hoitaa itse kotona, jos oireet ovat lieviä. On kuitenkin hyvä varmistaa, mikä vaiva kyseessä terveydenhuollon ammattilaiselta, esimerkiksi Verkkoapteekki.fi:n chatista. On hyvä myös tarkistaa sukupuolitaudin riski, sillä niiden oireisto saattaa vastata edellä kuvattuja.

 

Ehkäisyvalmisteet ja jälkiehkäisy apteekista

Ehkäisyvalmisteista tunnetuin ja suosituin on varmasti kondomi. Verkkoapteekki.fi:stä löydät laajan valikoiman erilaisia kondomeja ja muita seksuaaliterveyteen liittyviä tuotteita, kuten liukuvoiteita.

Jos yhdynnän aikana ehkäisy on pettänyt tai sitä ei ole käytetty, saattaa jälkiehkäisy saattaa olla ratkaisu raskauden ehkäisyyn. Jälkiehkäisy toimii keltarauhashormonilla ja sen käyttö on aina tilapäistä. Keltarauhashormonia sisältävän jälkiehkäisyn teho on sitä parempi, mitä nopeammin yhdynnän jälkeen lääke otetaan, se tulee kuitenkin ottaa viimeistään 72 tunnin kuluessa yhdynnästä.

Apteekista saatava jälkiehkäisyvalmisteet vaativat aina farmaseuttisen varmistuksen. Verkkoapteekki.fin chatin kautta saat lisätietoa jälkiehkäisyvalmisteen käytöstä ja mitä tehdä, esimerkiksi jos oksennat jälkiehkäisyvalmisteen ottamisen jälkeen.

Peräpukamat

Peräpukamat ovat laajentuneita laskimoita, jotka saattavat olla oireettomia, tai aiheuttaa kutinaa, kirvelyä tai jopa kipua peräaukon seudulla. Saatat havainnoida myös mahdollisesti kirkkaan punaista verta wc paperissa. Oireettomia peräpukamia ei tarvitse hoitaa. Peräpukamien aiheuttamien oireiden itsehoitoon soveltuvia tuotteita on useita, lääkkeellisiä ja lääkkeettömiä. Pukamiin löytyy Verkkoapteekki.fin valikoimasta sisäisiä peräpuikkoja sekä voiteita. Oireiden yltyessä tai pidentyessä kannattaa kääntyä oman lääkärin puoleen.

Lisätietoa peräpukamista

Hiivatulehdus

Hiivatulehdus on hyvin yleinen vaiva ja sen hoitoon löytyy hyviä itsehoitovalmisteita. Hoitoa ei kuitenkaan tule aloittaa ilman terveydenhuollon ammattilaista, jos olet alle 16 – vuotias, yli 60 – vuotias tai mies. Miesten hiivatulehdus ei ole niin yleinen, kun naisilla. Hiivatulehduksen oireet ovat yleisesti kutina ja kirvely, mutta tulehdusta voi esiintyä myös ilman kutinaa. Hiivatulehduksen aikaan valkovuoto on vaaleaa, paksua, kokkareista ja tahmaista. On kuitenkin hyvä huomata, että yleisimmin se on täysin hajutonta.

Lisätietoa hiivatulehduksesta

Bakteerivaginoosi

Bakteerivaginoosin oirekuva poikkeaa hiivatulehduksen oireista. Bakteerien aiheuttamassa hiivatulehduksessa esiintyy yleisimmin pahanhajuista, runsasta harmaata/maitomaista valkovuotoa.

Bakteerivaginoosin hoitoon löytyy Verkkoapteekki.fi:stä monia hyviä tuotteita, kuten intiimipesuneisteitä, maitohappobakteereja ja C-vitamiinivalmisteita.

Lisätietoja bakteeritulehduksesta emättimen alueella


Ehkäisy ja jälkiehkäisy

Jälkiehkäisy on yhdynnän jälkeinen ehkäisy tilanteessa, jossa muu ehkäisymenetelmä on pettänyt, esimerkiksi kondomi on mennyt rikki tai ehkäisyä ei ole käytetty ollenkaan. Se ei ole pysyvä, vaan väliaikainen ratkaisu, jonka jälkeen on huolehdittava pysyvämmän ehkäisymenetelmän hankinnasta. Tehokkuus keltarauhashormonia sisältävässä jälkiehkäisyvalmisteessa riippuu siitä, kuinka nopeasti lääke otetaan yhdynnän jälkeen. Lääke tulee ottaa viimeistään 72 tunnin kuluttua yhdynnästä. Apteekissa on varmistettava jälkiehkäisyvalmisteen toimittamisen yhteydessä, että asiakas voi käyttää tuotetta turvallisesti ja oikein. Siksi apteekin farmaseutti ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse ennen tilauksen hyväksymistä. Suosittelemme lääkkeen hakemista itse lähiapteekista, jotta saat sen mahdollisimman nopeasti.

Emättimen kuivat limakalvot

Limakalvojen kuivuus ja ohentuminen vaikuttavat moniin naisiin elämän eri vaiheissa. Estrogeenin puutos, erityisesti vaihdevuosien aikana, aiheuttaa muutoksia emättimen ja virtsateiden limakalvoilla. Limakalvojen kuivuus voi kuitenkin vaikuttaa myös nuorempiin naisiin hormonaalisten tekijöiden, kuten raskauden tai ehkäisypillereiden käytön, seurauksena. Myös tiettyjen sairauksien, kuten nivelreuman ja atooppisen ihottuman oireisiin kuuluu kuivat limakalvot. Kuivat limakalvot aiheuttavat epämiellyttäviä oireita, kuten kutinaa, kirvelyä ja yhdyntäkipuja. Ne voivat myös lisätä bakteeri- ja hiivatulehdusten riskiä. Paikallishoito hormonittomilla kosteuttavilla valmisteilla on yleisin itsehoitomuoto. Vaihdevuosien aikana, ja niiden jälkeen, paikallinen estrogeenihoito on tehokkain hoitomuoto. Keskustele lääkärin kanssa, jos sinulla on pitkäaikaissairaus ennen hoidon aloittamista.

Hiivalääkkeet

Hiivatulehdus on yleisin nuorilla naisilla, mutta harvinainen alle 16-vuotiailla ja yli 60-vuotiailla naisilla. Miehillä hiivatulehdus on harvinainen, mutta diagnoosin varmistamiseksi miehenkin kannattaa käydä lääkärissä. Hiivalääkitystä ei tule aloittaa omin päin alle 16-vuotiaille tytöille tai yli 60-vuotiaille naisille. Ilman reseptiä saatavat hiivalääkkeet soveltuvat aiemmin diagnosoidun hiivatulehduksen sairastaneille. Tyypillisiä oireita ovat voimakas kirvely, kutina ja vaalea, kokkareinen, tahmea valkovuoto. Limakalvot voivat ärtyä, punoittaa, ja niissä voi esiintyä ihottumaa ja haavaumia. Epävarmojen kannattaa keskustella apteekissa tai varata aika lääkärille. Itsehoitona käytetään emätinvoiteita, -puikkoja tai suun kautta otettavaa kertahoitokapselia. Jos oireet eivät lievity kolmessa vuorokaudessa tai eivät parane viikossa, on syytä varata aika lääkärille. Lääkärille on mentävä myös, jos oireet pahenevat hoidon aikana tai tulehdus uusii kolmannen kerran puolen vuoden sisällä.

Matolääkkeet

Kihomato on yleisin matotauti Suomessa, erityisesti lapsilla ja nuorilla, mutta se voi tarttua myös aikuisiin. Oireena esiintyy kutinaa peräaukon seudussa, erityisesti yöllä. Kihomatoja voi havaita paljain silmin ulosteessa tai peräaukon seudulla. Diagnoosin varmistamiseksi kannattaa kääntyä terveyskeskuksen puoleen, jos madot eivät ole näkyvissä tai eivät liiku. Kihomadot hoidetaan pyrviinillä, ja samanaikaisesti on suositeltavaa pestä vuodevaatteet, yövaatteet ja vuodelelut lääkkeenottopäivänä sekä imuroida koti huolellisesti. Jos tauti uusiutuu, kaikki perheenjäsenet tulisi hoitaa samanaikaisesti. Lapamato, joka on nykyään harvinainen Suomessa, tarttuu tietyistä makean veden raaoista kaloista. Tauti on usein oireeton, ja se diagnosoidaan ulostenäytteestä. Lapamatoa hoidetaan niklosamidi-lääkkeellä.

Peräpukamat

Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita. Oireisiin kuuluu verenvuotoa, kutinaa, epämiellyttävää tunnetta ja kipua peräaukon seudulla, mutta niitä esiintyy usein oireettominakin. Yleisiä syitä peräpukamiin ovat ummetus, raskaus, ylipaino ja istumatyö. Oireettomia peräpukamia ei tarvitse hoitaa, mutta oireiden lievitykseen voi käyttää tilapäisesti peräpukamavoiteita tai -puikkoja. Hyvä hygienia on tärkeää, joten peräaukon seutu tulisi pestä 1-2 kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen. Kuivaa iho huolellisesti, mutta vältä hankausta. On myös tärkeää kiinnittää huomiota peräpukamien syihin, kuten ummetuksen hoitoon ja riittävään liikkumiseen.

Eturauhasvaivat

Eturauhasvaivojen lieviin oireisiin löytyy reseptivapaita valmisteita. Eturauhasen liikakasvu on yleisin eturauhasvaiva, jota ilmenee usein ikääntymisen myötä. Jos olet epävarma tai oireesi ovat keskivaikeat tai vaikeat, otathan yhteyttä lääkäriin.