Reseptilääke

GABAPENTIN ACTAVIS 400 mg kapseli, kova 1 x 100 kpl

28,88
 
 
Vain kirjautuneet asiakkaat voivat tilata tämän tuotteen. Ole hyvä ja kirjaudu sisään tai rekisteröidy käyttäjäksi.
Reseptilääke
Lääke on korvattava
{YR} Peruskorvaus 40 %

Vaikuttava aine

gabapentiini

Käyttötarkoitus

Epilepsian hoito yksin tai muiden lääkkeiden lisänä. Yksin käytettynä yli 12-vuotiaille ja lisälääkkeenä yli 6-vuotiaille. Myös hermovauriokivun hoito, esim. vyöruusun jälkeen.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan useimmiten pienehköllä annoksella, jota suurennetaan muutamassa päivässä parhaiten tehoavalle tasolle.

Lääkkeen ottaminen

Kapseli otetaan nesteen kera ruoan kanssa tai ilman. Kapselia ei saa pureskella. Lääkeannokset tulisi ottaa mahdollisimman tarkoin ohjeiden mukaisina kellonaikoina. Illalla otetun ja seuraavan aamun annoksen väli ei saa ylittää 12 tuntia. Lääkitystä ei pidä keskeyttää äkillisesti, koska epilepsian oireet voivat tästä pahentua.

Mahahappoa sitovia lääkkeitä eli antasideja ei saa ottaa samanaikaisesti gabapentiinin kanssa, koska gabapentiinin teho voi heiketä. Gabapentiini otetaan aikaisintaan kahden tunnin kuluttua antasidin annostelun jälkeen.

Vaikutustapa

Gabapentiini muistuttaa aivojen omaa estävää välittäjäainetta, gamma-aminovoihappoa eli GABA:a ja se estää epilepsiaan liittyvien sähköpurkauksien leviämistä.

Haittavaikutukset

Yleisimmät haittavaikutukset ovat virusinfektiot, uneliaisuus, heitehuimaus, väsymys, koordinaatiokyvyn puute ja kuume.  Joskus voi esiintyä myös mm. erilaisia tulehduksia, ruokahalun muutoksia, painonnousua, puhehäiriöitä, lihastoiminnan liikavilkkautta, sekavuutta, tunnetilojen ja mielialan muutoksia, päänsärkyä, refleksien muutoksia, kouristuksia, unettomutta, tuntoasitin häiriöitä, näköhäiriöitä, verenpaineen kohoamista, verisuonien laajentumista, keuhko-oireita, vatsaoireita, iho-oireita, muistihäiriöitä, impontessia, virtsan pidätysongelmia, lihas- ja nivelkipuja, turvotuksia tai tapaturmia.

Lääke voi etenkin hoidon alkaessa alentaa vireyttä ja heikentää keskittymiskykyä, jolloin tarkkaavaisuus liikenteessä ja muissa vastaavissa tilanteissa voi heiketä.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä tapaus kerrallaan. Naispotilaan pitää jo raskauden suunnitteluvaiheessa keskustella epilepsian hoidosta ja lääkityksestä erikoislääkärin kanssa. Epilepsiaa ei pidä jättää hoitamatta raskauden aikana, koska kohtaukset voivat olla sikiölle vahingollisempia kuin lääkityksen mahdollisesti aiheuttamat haitat.

Säilytys

kaps: Säilytä alle 25 °C. Pidä pakkaus tiiviisti suljettuna.
tabl: Säilytä alle 30 ºC.

Ulkonäkö

kaps 300 mg: Valkoista jauhetta sisältävä, kaksiosainen, keltainen, koon 1 kova gelatiinikapseli, jonka sekä runko-osa että hattuosa ovat läpinäkymättömiä.
kaps 400 mg: Valkoista jauhetta sisältävä, kaksiosainen, oranssi, koon 0 kova gelatiinikapseli, jonka sekä runko-osa että hattuosa ovat läpinäkymättömiä.

tabl 600 mg: Valkoinen tai luonnonvaalea, soikea, kalvopäällysteinen ja viistoreunainen tabletti, jonka toisella puolella on kaiverrus ”7173” ja toisella puolella ”93”. Tabletin koko on noin 19,5 mm x 9,5 mm.
tabl 800 mg: Valkoinen tai luonnonvaalea, soikea, kalvopäällysteinen ja viistoreunainen tabletti, jonka toisella puolella on kaiverrus ”7174” ja toisella puolella ”93”. Tabletin koko on noin 21,5 mm x 10,5 mm.

Tuotteen lisätiedot


Selaa tätä tuoteryhmää: EPILEPSIALÄÄKKEET
© 2024 Lääketietokeskus