Julkaistu , julkaisija

Melatoniini ja nukahtaminen

Melatoniini ja nukahtaminen

Mitkä ovat melatoniinin hyödyt?

Melatoniini on hormoni, jota keho tuottaa pääasiassa aivojen käpyrauhasessa. Sen tuotanto ja eritys ovat sidoksissa vuorokausirytmiin ja valo-hämäräsykliin. Melatoniinin eritys alkaa lisääntyä iltaisin, päivänvalon vähentyessä, ja saavuttaa huippunsa yöllä, auttaen kehoa valmistautumaan nukahtamiseen ja ylläpitämään syvää ja virkistävää unta. Tämä tekee melatoniinista erityisen kiinnostavan unihäiriöiden hoidossa, erityisesti niille, joilla on vaikeuksia nukahtaa.

Melatoniini on ollut suosituin unilääke jo vuosien ajan ja oikein käytettynä se lyhentää nukahtamisaikaa ja pidentää unen kestoa. Lisäksi melatoniinilla on antioksidanttisia ominaisuuksia, mikä tarkoittaa, että se voi auttaa suojaamaan soluja ja kudoksia vaurioilta. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä ikääntyville henkilöille, joilla melatoniinituotanto on vähentynyt luonnollisesti.

 

Miten otan melatoniinin oikein?

Lyhytvaikutteinen melatoniini otetaan klo 18 -23, kun taas pitkävaikutteinen melatoniini klo 20-22 iästä ja nukkumistottumuksista riippuen. Melatoniini vaikuttaa yksilöllisesti: joillekin jo 15-30 minuutin kuluttua, mutta toisille taas puolen tunnin tai tunnin kuluttua sen ottamisesta. Hyötyä saadaan eniten, kun valmiste otetaan säännöllisesti ja kuuriluontoisesti.

 

Millä eri vahvuuksilla melatoniinia on saatavilla?

Iman reseptiä ostettavien melatoniinien vahvuudet vaihtelevat 1-1,9 mg iltaisin. Suurempaan pitoisuuteen melatoniinia tarvitaankin resepti. Lisäksi aikaerorasituksesta kärsiville on saatavilla pienempi pakkaus melatoniinia 3 tai 5 mg vahvuisena ilman reseptiä. Melatoniinia on lisäksi joissain ruoka-aineissa, mutta melko pieniä pitoisuuksia.

 

Onko melatoniinin käyttö turvallista/terveellistä?

Melatoniini on hyvin siedetty, ja sen haittavaikutukset ovat lieviä. Melatoniini säilyttää univaiheet ennallaan ja lisäksi vähentää yöunen katkonaisuutta. On kuitenkin todettu, että pitkäaikainen melatoniinin käyttö saattaa sotkea luonnollista unirytmiä, millä saattaa olla haitallisia seurauksia. Kuten muidenkin ravintolisien kanssa, on tärkeää noudattaa annostusohjeita ja kuunnella oman kehon tarpeita.

 

Verkkoapteekissa on saatavilla monia erivahvuisia melatoniinivalmisteita. Tutustu vaihtoehtoihin tästä.

 

Melatoniini ei ole ratkaisu läheskään kaikkiin unihäiriöihin. Jos unettomuuden tai muiden unihäiriöiden taustalla on vakavampia terveysongelmia, kuten uniapnea tai masennus, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen saadakseen asianmukaista hoitoa


Kirjoita kommentti
Otsikko
Kommentti